چای نوشیدنی مناسب بیماران قلبی
برای بیماران قلبی الزاما رژیم غذایی ویژه ای درنظر گرفته می شود که با رعایت آن، قادر خواهند بود بیشتر و بهتر زندگی کنند. اما در مورد نوشیدنی ها که نقش بسیار مهمی در سلامتی ایفا می کنند نیز محدودیت ها و الزاماتی وجود دارد که پایگاه آموزشی نگارستان برآنست که مشخص نماید برای بیماران قلبی چه نوشیدنی مفیدی وجود دارد که هم در دسترس همگان باشد و هم نتایج خوبی عاید مصرف کننده آن نماید؟
چای یک نوشیدنی مناسب و بسیار مفید برای بیماران قلبی است که حاوی ترکیبات مفیدی است که خواص درمانی آن را بوجود میآورند. این ترکیبات شامل کافئین، تئوفیلین، تانین، تیانین، کاتچین، ویتامینهای E وC و گروه B، فلوراید، فلاونوئیدها، کلسیم، منیزیم، سدیم و پتاسیم است.
این ترکیبات باعث افزایش انقباضپذیری و کارایی عضلات قلب، افزایش ضربان قلب و کاهش فشارخون میشود و دارای آثار ضدالتهابی و آرامبخش سیستم عصبی است و خواص ضد سرطانی دارد. ترکیبات موجود در چای باعث کاهش کلسترول خون شده و از افزایش فشارخون و افزایش قند خون جلوگیری میکند.
چای یک آنتیبیوتیک و آنتیویروس قوی است، فلوراید موجود در چای را در استحکام دندانها موثر ذکر شده و فلاونوئیدهای چای از ایجاد بوی بد دهان پیشگیری میکند. نوشیدن چای به بیماران قلبی توصیه میشود، چون چای از ایجاد لختههای خطرناک خون که به حملات قلبی و سکته منجر میشود، پیشگیری میکند.
سطح چربی خون و فشارخون برخی مصرفکنندگان چای پایینتر از دیگران است. چای، آثار نیرومندی برای به تاخیر انداختن پیشرفت تصلب شرایین و تقویت عروق مویین و رقیق کردن خون و کاهش فشارخون دارد و افرادی که چای مینوشند یک سوم کمتر از گروهی که قهوه مصرف میکنند، دچار آسیبهای قلبیعروقی میشوند.
چای، مخصوصا چای نه چندان پررنگ، از تشکیل پلاکهای انسداد عروقی در آئورت جلوگیری میکند. فلاونوئیدهای چای سطح چربی خون به خصوص کلسترول بد را کاهش میدهد. در افرادی که به مدت یک سال بیش از یک فنجان چای در روز مصرف میکنند در مقایسه با کسانی که چای نمینوشند، خطر حمله قلبی 44 درصد کمتر است.
چای با کاهش اکسیداسیون LDL منجر به کند شدن روند تصلب شرایین میشود که در واقع علت زیر بنایی اثرات سودمند چای بر عملکرد قلبی عروقی است. البته باید توجه داشت که نوشیدن چای را به 2 ساعت بعد از غذا موکول کرد تا مانع جذب آهن موجود در غذا نشود.
چای یک نوشیدنی کم کالری است و یک فنجان آن حدود 4 کالری دارد. چای متابولیسم را بیشتر میکند و باعث بالا رفتن سوخت و ساز بدن میشود، در نتیجه کالری بیشتری مصرف شده و چربیها راحتتر و زودتر سوزانده میشوند.
در همین راستا تحقیقات انجام شده در انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور نشان میدهد که مصرف روزانه بیش از 3 فنجان چای سیاه میتواند به پیشگیری از عوارض دراز مدت دیابت نوع 2 و احتمال بروز بیماریهای قلبی عروقی در افراد دیابتی کمک کند.