دلایل لزوم یادگیری فلسفه
فلسفه تنها دانشی است که در مدارس در هیچ نقطهای از جهان تدریس نمی شود و برای آن دلیل بسیار واضحی وجود دارد زیرا یکی از بزرگترین دلایل جهل، خرافات و در نتیجه عقب ماندگی بشر، با وجود پیشرفت علم و فنآوری، در عدم تشخیص ذهنیت از عینیت است.
به بیان دیگر، بسیاری از مردم به سادگی تخیلات و تصورات ذهنی خود (جهان ذهنی) را با واقعیت (جهان عینی) اشتباه میگیرند. فلسفه دقیقا به همین منظور بنا شده است تا بتوانیم واقعیات را از تخیلات تشخیص داده و بتوانیم درباره تمامی امور، با استدلال و شواهد کافی قضاوت صحیح داشته باشیم.
همه ما مجبور هستیم که در زندگی روزمره در مورد عقاید و مسائل جهان اطراف، قضاوت کنیم و برای این کار به مفاهیم نیاز داریم زیرا شادمانی و سعادت همه ما به این توانایی فکری منوط است. پس همه ما در واقع باید فیلسوف باشیم و فیلسوف بودن، چیز عجیبی نیست و نباید فیلسوف را فرد حکیم و جامع العلومی تصور کرد که سخنان حکیمانه بر زبان میآورد، کتابهای زیادی نوشته است، عادت دارد دست زیر چانه بگذارد و در عمق وجود چیزها غور کند.
همه ما باید فلسفه را بیاموزیم نه به این معنا که بنشینیم و کل آثار افلاطون و ارسطو را مطالعه کنیم، بلکه باید بتوانیم هنگام شنیدن و مطالعه اندیشهها و گزارههای مختلف، تعریف مفاهیم را بررسی کرده و بسنجیم که آیا این مفاهیم در هر مورد مشخص، مصداقی دارند یا خیر. وظیفه ما به عنوان فیلسوف، تمیز امور ذهنی از عینی است زیرا متاسفانه بسیاری از شیادان، مفاهیم ذهنی را عینی جلوه میدهند.
همه ما باید فیلسوف باشیم یعنی توانایی قضاوت صحیح را بدست آوریم. متاسفانه انسانها برای توجیه منافع خودشان بیشتر از آنکه توان استدلال آموخته باشند، مغالطه را یاد گرفته اند. برای نمونه، در برخی موارد، مغالطه گران مفهوم را با مثال (یعنی ذکر یک مصداق) تعریف کرده و به این ترتیب، ویژگی ها و شرایط خاص آن مثال را به دیگر موارد تعمیم داده تا ما را گمراه کنند.
اگر شما معتقد هستید که عاقلانه زندگی کردن بشر، موجب زندگی شادمانه تر می شود، پس باید فلسفه یعنی دانش قضاوت صحیح را یاد گرفته، تمرین کرده و سپس به دیگران بیاموزیم. این را در مدارس به ما نمی آموزند زیرا هیچ چیز برای حاکمان سرکوبگر، خطرناک تر از آگاهی نیست. اما خوشبختانه برای تمرین فلسفه ورزی، نیاز به سالها تحصیل ندارید بلکه کافیست شک کنید آنهم به همه چیز. در آکادمی فلسفه، شما با شک کردن، ثبت نام میشوید و با قضاوت صحیح و مستدل، فارغ التحصیل.
آدمی را تفکر می باید و بس ...