ورود به حساب کاربری

نام کاربری *
رمز عبور *
مرا به خاطر بسپار.

ایجاد یک حساب کاربری

پر کردن فیلدهایی که با ستاره (*) نشانه گذاری شده ضروری است.
نام *
نام کاربری *
رمز عبور *
تکرار رمز عبور *
ایمیل *
تکرار ایمیل *

نگارستان

زرنگی یا بی فرهنگی

زرنگی  یا بی فرهنگی

زرنگی  یا بی فرهنگی

معنای واژه های زرنگی و آدم زرنگ می تواند از تعابیر مختلفی برخوردار باشد. گاهی اوقات زرنگی به ذکاوت و استعداد در انجام موفقیت آمیز کارها اطلاق میگردد و گاهی نیز به توانایی های ذهنی و جسمی. متاسفانه در اندیشه برخی از مردم به اشتباه این دو واژه به معنای زیر پا گذاشتن حقوق دیگران، رعایت نکردن قانون و نادیده گرفتن آداب اجتماعی در نظر گرفته می شود. و با انجام این امور ، نه تنها باعث عذاب وجدان نشده که موجب فخرفروشی در جمع نیز شده که البته بکار بردن واژه وجدان در مورد این افراد ، مورد مصرف ندارد. البته اعتقاد بنده اینست که عالم براساس یک نظام کیهانی بر پایه عدل ، بنا نهاده شده  و هیچکس خارج از چهارچوب قوانین  این  نظام نبوده وهر کس با اعمال ارتکابی خود ، به نحوی هدفمند ، درگیر پاسخ طبیعت بر اساس قانون علت و معلول میشود. و قطعا اگر روزی مرتکب عملی خلاف اخلاق شدیم که در اثر آن حقی از کسی ضایع  و یا ضرری را متوجه کسی کردیم و مدت زمان مدیدی هم  پاسخگوی  عدل خداوند و قهر طبیعت نشدیم زود قضاوت نکنیم عدالت خداوند از طریق دست  روزگار  قطعی است و یقینا فرجام کار، آن خواهد بود که میباید. اگر روزی مورد بی مهری و ظلم دیگران گرفتید بلافاصله آنرا به بدشانسی ، قسمت و پیشانی نوشت نسبت ندهید و در اکثر موارد اگر منصفانه  و بدون تعصب به گذشته  نه چندان دور خود رجوع کنیم اغلب میفهمیم که این پروژه را خودمان استارت زده ایم  و حالا داریم چیزی را درو میکنیم که کاشته ایم.

پس تلاش کنیم همواره در کلیه امورات روزمره زندگی ، حقوق دیگران را که در تعالیم دینی بعنوان حق الناس تعبیرشده ، محترم شمرده  و با تاکید بر این نکته که  بخشش حق الناس از طرف خداوند به این دلیل اینکه با عدلش منافات دارد عملا خارج از اراده اوست و خداوند بخشش آن  را مشروط به  بخشش صاحب حق کرده است. پس نتیجه میگیریم که در مواردی که ما پای خود را از حقوق خود فراتر گذاریم درحقیقت در بلند مدت ، بازنده بزرگ خودمان خواهیم بود و عکس این موضوع هم صادق است و یقین بدانید اگر دست یاری بسوی دیگران بدون هیچ چشم داشتی  دراز کردید شاید شما از همان شخص ، بقول معروف پس نگیرید ولی مطمئن باشید دربرهه ای دیگر از زمان ، در گوشه ای دیگر ازاین دنیا و در پوشش و شکل و شمایلی دیگر، آنرا از دست روزگار پس خواهید گرفت. خالصانه بگویم که با کمی تفکر در خواهیم یافت که بسیاری از رفتارها ، که آنها را شاهدی بر زرنگی و شجاعت خود قرار میدهیم در حقیقت نشان از بی فرهنگی و ضعف انسانیت ما دارند. البته همه ما روزی  بواسطه جبر روزگار، براین مطالب صحه خواهیم گذاشت ولی شاید آنروز برای برگشت و جبران خیلی دیر باشد و شاید هیچ فرصتی نداشته باشید.

به عنوان نمونه اعمالی که ما از آن به زرنگی تعبیر می کنیم:

1- عبور از چراغ قرمز

رانندگانی که با دیدن چراغ زرد به جای کم کردن سرعت خود پایشان را روی پدال گاز فشار می دهند تا گرفتار چراغ قرمز نشوند، به این خاطر که چند ثانیه ای جلو بیفتند، تصور میکنند با عملی هوشمندانه اقدام به "زرنگی" میکنند که بر خلاف تصور این کار سبب افزایش احتمال تصادفات در معابر و تقاطع خیابانها می گردد و در اصل ریسک صدمات جانی و مالی را افزایش می دهند.

2- عبور از لاین مخالف

ترافیک شهر طاقت فرسا و خسته کننده است ولی این دلیل نمی شود در خیابانی دو طرفه زمانی که پشت انبوهی از اتومبیل ها گیر افتاده ایم و لاین مخالف خلوت است، از خط ممتد تجاوز کرده و با سرعت زیاد در لاین مربوط به مسیر مقابل از کنار بقیه عبور کنیم. و با گرفتن ژستی شجاعانه، برای همراهان خود ادای انسانهای باهوش و زرنگ را در بیاوریم.

3- اشتباه در پس گرفتن باقی پول

حتماً زیاد برخورد کرده اید زمانی که اقدام به خرید کالایی میکنید، فروشنده به دلیل تراکم کاری در برگرداندن باقی پول شما اشتباه کرده و مبلغ بیشتری را باز میگرداند. شما متوجه می شوید، آیا اشتباه فروشنده را به او یادآوری می نمایید و وجه اضافه را به وی بر میگردانید؟

گاهی در بانکها نیز از این قبیل اشتباهات رخ میدهد و ما با این ذهنیت که این پول اضافه ای که گرفته ایم پول دولت است والبته  آنرا حق مسلم خود میدانیم که با نظر مساعد خداوند به ما جهت رفع مشکلاتمان ، معجزه آسا به ما هدیه شده است از استرداد آن خودداری میکنیم غافل از اینکه کارمند مربوطه باید خسارت آنرا به بانک بابت اشتباه سهویش بپردازد و ما  عالما و عامدا  تعرض به حقوق آن شخص و خانواده اش کرده ایم. پس باید وجه دریافتی اضافه را  بلافاصله برگردانید. مطمئناً مایل نیستید پول ناسالمی در زندگی شما وارد شود!

4- خیانت در روابط

عدم صداقت ، خیانت های جنسی و احساسی، برقراری رابطه هم زمان با چند نفر،  به هیچ عنوان زرنگی محسوب نشده و مصداق بارز بی شخصیتی و بی بند و باری محسوب میگردد و یقینا باید منتظر فرجامی تلخ و دردناک متناسب با عمل خود باشید.

5- کم کاری در محل کار

برخی کارمندان کم کاری و انجام ندادن مسئولیت هایشان بطور کامل و در وقت مقرر را نوعی "زرنگی" می پندارند و سعی می کنند تا حد امکان از بار وظایفشان کم کنند. مثلا زمان غیر معقولی را به انجام کارهای شخصی، غیبت، و بیکاری میپردازند و در انتها احساس میکنند سر شرکت و مدیران خود کلاه گذاشته اند.مطمئن باشید خداوند و عدالتش ناظر بر اعمال ما هستند و اینگونه افراد همیشه در همان رده شغلی خود باقی می مانند و هیچگونه پیشرفتی در مقام و درآمدشان حاصل نمی شود.

6- زیر آب زنی در محل کار

عمل زشت و ناپسند دیگری که ممکن است به زرنگی تعبیر شود، توطئه چینی علیه دیگر کارمندان است که باعث شود از کار اخراج شوند و یا وجهه شان تخریب گردد. حسادت و انگیزه های مادی ممکن است باعث شود فردی با القای مسائل نادرست در ذهن مدیر شرکت باعث بیکار شدن همکارش شود و بعد از آن احساس زرنگی کند در صورتی که این عمل بسیار زشت و بر خلاف همه موازین اخلاقی و اجتماعی می باشد.

7- استفاده غیر مجاز از خدمات بیمه ای دیگران

گران بودن هزینه های درمانی و مخارج بیمارستانها دلیل بر این نیست که فردی برای دریافت خدمات درمانی از دفترچه فرد دیگری استفاده کند و آن را زرنگی تصور کند چرا که این اقدام وی تاثیرات مخرب بسیاری در سازمانهای مربوطه بر جای می گذارد و شما نیز قانونا و شرعا مسئول خواهید بود.

8- هجوم برای دریافت نذورات

در ایامی که به مناسبتهای مذهبی نذورات و غذاهای نذری به عموم ارائه میشود متاسفانه برخی افراد که گاهی وضعیت مالی بسیار خوبی نیز دارند با اتومبیلهای خود در خیابانها به دنبال مراکز نذری هجوم آورده و تا حد امکان اقدام به دریافت و پر کردن اتومبیل خود از انواع غذاها می کنند و اجازه نمی دهند خانواده های نیازمند تر سهم بیشتری ببرند. در انتها هر کس بیشتر نذورات جمع کرده باشد در تصور خود "زرنگتر" محسوب میشود.

9- تعویض البسه پس از استفاده

موضوع دیگری که گاهی مشاهده میشود این است که فردی پس از خرید لباس از آن در مراسمی استفاده کرده و روز بعد به بهانه های مختلف اقدام به پس دادن جنس به فروشنده می نماید و در ذهن خود به خاطر این "زرنگی" احساس غرور و رضایت میکند.

10- پرخوری در میهمانی ها

شاید برخورد کرده باشید با اشخاصی که در میهمانی ها همانند میدان جنگ به فکر جمع آوری غنائم و استفاده هرچه بیشتر و بهینه تر از مواد غذایی و امکانات میزبان می باشند و به هنگام صرف غذا حداکثر تلاش خود را برای انباشتن انواع غذاها مینمایند. اینگونه افراد کما اینکه به نوعی حس "زرنگ" بودن درونشان موج می زند اما غافل از این هستند که سیستم بدن تنها مقدار مشخصی از ویتامینهای مورد نیاز خود را جذب میکند و سیستماتیک مازاد آن را دفع میکند و در حقیقت ما بار اضافه ای را برای چندین ساعت بر خود تحمیل کرده ایم که البته یک زحمت دیگر را هم بعدا باید تحمل کنیم که بگذریم !!!. تازه  این پایان ماجرا نیست و مشکل فجیع تر اینست که دیگران متوجه پرخوری شما شده باشند که قطعا خواهند شد و آنوقت است که عمل شجاعانه شما ،نقل مجالس خواهد شد و مزحکه خاص و عام خواهید بود.

11- تقلب در امتحانات

افرادی که در امتحانات از انواع و اقسام روشهای کلاسیک و نوین تقلب در امتحان بهره می برند و به این ترتیب از پس سوالات دشوار در امتحان مربوطه بر می آیند باید بدانند که تقلب در حقیقت نوعی کلاه گذاشتن بر سر خودشان است و نه زرنگی. دانشجویی که از طریق تقلب به مدرک دست یابد مطمئناً نخواهد توانست در بازار کار موفق شود.