کنترل احساسات
کسی که عزت نفس دارد این نیست که هیچ وقت نباید در اثر فشارهای عصبی ناراحت، خشمگین یا افسرده شود، اما مقطعی است و دوباره می تواند به زودی کنترل احساسات و آرامش خود را بدست آورد و خود را با شرایط، سازگار و تنظیم نماید. او ترس را احساس میکند اما اقدام میکند. احساسات به خودی خود اشتباه، ویرانگر و بد نبوده یا نشانه ضعف و نقص ما نیستند، اما اگر حتی ناخودآگاه، پنهان یا سرکوب و سانسور شوند ممکن است ما را با مشکلات زیادی مواجه کنند.
خیلی از افراد در تمام طول عمر احساسات خود را بدلیل اینکه آنها را بد و گناه یا اشتباه می دانند بیان نمی کنند و بعد دچار استرس، اضطراب و افسردگی و بیماری های روان تنی می شوند و خودشان هم آگاهی ندارند که چرا دچار این عارضه ها هستند! اگر احساسات خود را با آغوش باز بپذیرید و مقابل آنها مقاومت نکنید می توانید پیام آنها را درک کنید و آنها را به درستی بیان کنید.
مثلا اگر غم که یک احساس طبیعی در اثر فقدان ها و تجربه های تلخ اندوه و شکست است را سرکوب کنید تبدیل به افسردگی میشود، اگر خشم خود را که میتواند یک احساس محافظت کننده باشد را سرکوب کنید تبدیل به عصبانیت میشود، اگر حسرتهای خود را که می تواند باعث رقابت شما شود را سرکوب کنید تبدیل به حسادت خواهد شد گاهی اوقات هم احساس ترس دارید چون عشق بیشتر میخواهید پس احساسات می توانند از بروز یک رفتار یا اتفاق یا حتی تفکر خاص مثبت یا منفی خبر دهند که باید چاره ای برای آن اندیشید.
اما باید گفت گاهی احساس مزمن افسردگی باعث میشود عزت نفس شما ضعیف گردد پس بخاطر همین لازم است افرادی که عزت نفس ضعیف دارند رفتار خود را مورد بررسی بیشتری قرار دهند تا اگر افسردگی دارند ابتدا درمان گردد زیرا افسردگی باعث میشود احساسات منفی نسبت به خود داشته باشید و خواندن مطالب این صفحه نیز کمک چندانی به شما نکند و ممکن است در کنار مشاوره های تخصصی نیاز به دارو درمانی نیز داشته باشید. اگر پنج علامت زیر یا بیشتر را برای حداقل دو هفته تجربه کرده اید، ممکن است دچار افسردگی باشید.
1- همیشه روحیه اتان پایین است یا احساس پوچی میکنید
2- تغییرات زیاد در اشتها (پرخوری یا کم خوری شدید) و وزنتان (چاقی مفرط یا لاغری شدید)
3- نداشتن لذت و علاقه به چیزهای شاد در زندگی و بی انگیزگی فراوان
4- تغییرات شدید در خوابتان
5- داشتن احساس رخوت و کسالت و وجود کُندی یا بی تحرکی که باعث جلب توجه دیگران نیز شود
6- داشتن احساس خستگی و فرسودگی در تمامی اوقات
7- نداشتن تمرکز حواس و ضعف شدید تصمیم گیری
8- داشتن احساس گناه یا بی ارزشی
9- داشتن افکار مرگ و خودکشی